Kryddiga köttbullar med pistaschnötter, russin och tranbär

Kryddiga köttbullar med pistaschnötter, russin och tranbär har en god, kryddig och mustig smak. Passar perfekt till övriga rätter på julbordet.
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 kg köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 100 g pistaschnötter - skalade
  • 50 g tranbär - torkade
  • 50 g sultanrussin - (gula russin)
  • 1 msk harissa
  • 1 tsk kanel - mald
  • 1 tsk koriander - mald
  • 1 tsk ingefära - mald
  • 1 tsk spiskummin - mald
  • 0,25 tsk kryddnejlika - mald
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Stek den i olja i en stekpanna 2–3 min. Låt svalna.

  2. Blanda ströbröd, grädde och ägg och låt svälla ca 5 min. Grovhacka nötterna.

  3. Rör ner lök, nötter, bär, russin, kryddor samt salt och peppar i ströbrödsblandningen Tillsätt köttfärsen och blanda ordentligt.Rulla färsen till stora bollar med blöta händer och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.

  4. Stek köttbullarna i omgångar i smör tills de får en fin yta runt om och är genomstekta.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!