4.24.24.24.24.2

Kryddiga enchiladas med bönor och avokadosalsa är en god vegorätt som gratineras i ugnen. Förbered gärna den inlagda jalapeñon dagen före.

För 4 personer:

Ingredienser

4 stora tortillabröd, eller 8 små 
1 gul lök, liten
2 vitlöksklyftor
1 chipotlechili, (rökt chili)
1 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
1 burk krossade tomater, (400 g)
1 förpackning kidneybönor, (380 g)
1 förpackning vita bönor, (380 g)
0,5 tsk kardemummakärnor, krossade
1 tsk salt
2 dl crème fraiche
1 dl cheddarost, riven

Inlagd jalapeño:

6 jalapeñochili
1 dl vatten
3 msk ättiksprit, (12 %)
1,5 msk salt

Avokadosalsa:

2 avokador
40 g soltorkade tomater, marinerade (6–8 st)
1 vitlöksklyfta
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
2 msk lime, pressad
2 krm salt

Garnering:

60 g mâchesallad

25 minuter + 20 minuter i ugn

Kryddiga enchiladas med bönor och avokadosalsa – gör så här:

  1. Inlagd jalapeño: Koka upp vatten, ättika och salt. Skiva jalapeñon och lägg den i den kokande lagen. Häll upp i en burk och låt kallna. Förvara i kyl.
  2. Salsa: Tärna avokadon. Finhacka tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda avokado, tomater, vitlök och chili. Tillsätt limesaften och krydda med salt.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chipotlechilin. Fräs lök, vitlök och chipotle i olja i en kastrull. Häll på vinägern och de krossade tomaterna. Koka upp. Skölj bönorna i kallt vatten och häll ner dem i kastrullen, koka ca 5 min. Krydda med kardemumma och salt.
  4. Sätt ugnen på 225°. Fördela bönröran på tortillabröden och rulla ihop. Lägg dem i en ugnssäker form. Bred crème fraichen på rullarna och strö över osten.
  5. Gratinera mitt i ugnen ca 20 min, tills den fått fin färg. Toppa med mâchesalladen och servera med inlagd jalapeño och avokadosalsa.

pren