00000

Den som aldrig smakat en äkta sötpotatispaj kan inte förstå hur gott det är. Prova själv!

För 10 bitar

Ingredienser

125 g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
3 msk florsocker
1 äggula
2 msk vatten

Fyllning

500 g sötpotatis
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
1 krm salt
1 1/2 msk Maizena majsstärkelse
3 ägg

Tillbehör

vaniljglass, se recept

1 timme+1 timme i kyl+30 min i ugn

1. Mixa ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg i en matberedare eller för hand. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och linda in den i plastfolie. Låt degen ligga i kylen ca 30 min.
2. Koka sötpotatisen mjuk i vatten i en kastrull. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Mixa potatisen till en slät puré.
3. Blanda potatispuré, grädde, socker, ingefära, kanel, salt och majsstärkelse till en slät smet.  Vispa in äggen ett i taget. Sätt ugnen på 175°.
4. Kavla ut pajdegen och klä  en pajform, ca 24 cm i diameter, med den. Nagga bottnen och ställ i frysen ca 10 min.
5. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–15 min. Häll smeten i pajskalet och grädda ytterligare ca 40 min, tills smeten har stelnat. Låt svalna och servera med hemgjord vaniljglass.

Fler recept med: Övrigt