Kryddig rådjursstek inbakad i rågdeg

Kryddblandningen doftar jul och ger köttet en god kryddig smak som passar bra till vilt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 rådjursstek - med ben (ca 1,8 kilo)
  • 2 msk smör

Kryddblandning

  • 0,5 msk pomerans - mald
  • 0,5 msk ingefära - mald
  • 1 krm kryddnejlika - mald
  • 1 tsk kummin
  • 1 tsk svartpeppar - grovmalen
  • 1 tsk mejram
  • 2 tsk salt

Rågdeg

  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 1 dl rågmjöl - grovt
  • 2 dl rågsikt
  • 2,5 dl vatten

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Gör så här

  1. Stek: Bena ur höftbenet på steken, skrapa det andra rent. Bryn steken runt om i smör. Blanda samman kryddorna och gnid in steken med dem.

  2. Sätt ugnen på 225°.

  3. Deg: Blanda vetemjöl, rågmjöl och rågsikt med vatten till en hård deg. Kavla ut degen till en 3–4 mm tjock platta som är 40 cm i diameter. Slå in steken och tryck till degkanterna så att ingen vätska rinner ut. Spara ev lite deg, forma till små blad och dekorera med dem. Pensla degen med ägg. Sätt i en köttermometer i den tjockaste delen.

  4. Lägg steken på en plåt med bakplåtspapper. Låt den stå ca 15 min mitt i ugnen eller tills den fått fin färg. Öppna ugnsluckan och sänk värmen till 150°. Stek köttet tills innertemperaturen är 56°, ca 1 timme. Ta ut steken och låt vila, temperaturen stiger ytterligare några grader.

  5. Servering: Ta bort degskalet och skär bort benet från köttet. Skär det i skivor och servera med honungsbrynta jordärtskockor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!