Kryddig plommontarte med hasselnötter och rosmarin

Kryddig plommontarte med hasselnötter och rosmarin är godast nygräddad. Variera med äpplen eller päron.
Emmy Lundström
Foto: Pernilla Ahlsén

Ingredienser

  • 10 plommon - t ex Victoria
  • 0,75 dl hasselnötter - grovhackade
  • 2 msk honung
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 0,5 tsk kardemumma - stött
  • 0,5 tsk rosmarin - finhackad
  • 1 smördegsplatta - rektangulär kyld (250 g)

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • florsocker - ev

Tillbehör

  • vispgrädde
  • vaniljpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Kärna ur plommonen och skär dem i bitar. Blanda plommon, nötter, honung, kanel, kardemumma och rosmarin.

  2. Rulla ut smördegen och skär den i 8 lika stora bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Fördela plommonblandningen på varje degbit. Rulla in lite av smör-degens kanter på alla sidor runt om frukten. Pensla smördegen med uppvispat ägg.

  3. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de fått fin färg och smördegen är frasig.

  4. Pudra eventuellt lite florsocker över bakverken strax före servering. Servera tarterna ljumma med vispad grädde smaksatt med lite vaniljpulver.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!