Kryddig lökröra med fikon

Kryddig lökröra med fikon har en söt och aromatisk topping som kan varieras med torkade aprikoser, gröna russin och annat gott. Den kan förberedas dagen innan och värmas lätt före servering.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 g gul lök
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g fikon - (6–8) mjuka eller blötlagda torkade
  • 0,5 tsk anis - hel
  • 0,5 tsk spiskummin - hel
  • 8 svartpepparkorn
  • 0,25 tsk kardemummakärnor
  • 2 krm kanel - mald
  • 2 krm salt
  • 1 sats hummus - se recept

Garnering

  • myntablad

Gör så här

  1. Halvera löken på längden. Skala dem och skiva tunt. Lägg dem i en stekpanna med olja, den ska vara bräddfull. Strö över saltet. Hetta upp ordentligt och sänk sedan till medelvärme. Stek sakta tills löken är gyllenbrun. Rör om då och då, oftare mot slutet.

  2. Skär fikonen i bitar stora som hushållsärter. Mortla anis, spiskummin, peppar och kardemumma fint. Tillsätt fikon, mortlade kryddor och kanel när löken är ljust brun. Höj värmen och stek under omrörning ytterligare 1–2 min. Krydda med salt.

  3. Vid servering: Bred ut hummus på ett fat. Ös över lökröran och garnera med mynta.

  4. Recept på hummus hittar du här!

    Recept Lisa Förare Winbladh

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!