00000

Kryddig lax med ljummen couscoussallad får god syra från granatäppelkärnor och yoghurtsåsen. Couscous kan bytas ut mot andra gryn som finns hemma, t ex havreris eller bulgur.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, utan skinn och ben
200 g couscous
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin, mald
2 dl matyoghurt
1 tsk honung, flytande
1 tsk sambal oelek
1 granatäpple
60 g sallad, blandad
0,5 dl mandel, rostad, flagad
olivolja, salt, nymald svartpeppar

15 minuter + 15 minuter i ugn

Kryddig lax med ljummen couscoussallad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Tillaga couscousen enligt anvisning på förpackningen. Lägg couscousen på ett fat. Ringla över 1 msk olja och låt svalna.
  2. Skär laxen i 4 bitar. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Blanda samman paprika, spiskummin, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Strö kryddblandningen på laxen. Ringla över 1 msk olja. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
  3. Rör samman yoghurten med honung och sambal oelek. Krydda med 1 krm salt.
  4. Halvera och kärna ur granatäpplet. Blanda couscousen med granatäppelkärnor, sallad och flagad mandel. Lägg på laxbitarna och servera yoghurtsåsen till.