Kryddig kaka med morotssorbet och vaniljkräm

Tove Nilsson

Kryddig kaka

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk sirap - ljus
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 25 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Morotssorbet

  • 1 gelatinblad
  • 0,5 dl morotsjuice - + 2 dl
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 1 msk glykos
  • 1 liten äggvita

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 100 g naturell färskost

Tillbehör

  • honung - flytande

Sorbet

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm 1/2 dl morotsjuice och socker. Ta kastrul­len från värmen.

  2. Ta upp gelatin­ bladet och låt det smälta i juicen. Tillsätt 2 dl morotsjuice, citronsaft och glykos.

  3. Vispa äggvitan till ett fast skum och rör ner i morotsblandningen. Frys i glassmaskin till krämig kon­sistens. Förvara sorbeten i frysen fram till servering.

Egen vaniljkräm

  1. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna.

  2. Blanda vaniljfrön, grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull.

  3. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt kallna. Ställ krämen i kylen ca 3 timmar.

Kryddig kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt si­rap, grädde och smör. Rör till en jämn smet.

  3. Blanda mjöl, bakpulver och krydda. Sikta ner blandningen i äggpöset, blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad fyrkantig form, ca 24 x 24 cm.

  4. Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 min. Låt kakan kallna.

  5. Blanda vaniljkrämen med färsk­osten till en kräm. Skär kakan i bitar. Toppa med vaniljkräm, morotssorbet och honung.

Egen morotsjuice?

Har man råsaftcentrifug kan man göra egen morotsjuice, annars går det bra med den färdiga varianten som finns i kyldisken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!