För 8 pers

Ingredienser

Kryddig kaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
25 g smör, rumsvarmt
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda

Morotssorbet

1 gelatinblad
1/2 dl + 2 dl morotsjuice
3/4 dl strösocker
1/2 dl pressad citron
1 msk glykos
1 liten äggvita

Vaniljkräm

1/2 vaniljstång
1 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 1/2 msk Maizena majsstärkelse
100 g naturell färskost

Tillbehör

flytande honung

40 min + 3 timmar i kylen och 25 min i ugnen

Kryddig kaka med morotssorbet och egen vaniljkräm – gör så här

Sorbet

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Värm 1/2 dl morotsjuice och socker. Ta kastrul­len från värmen.
  2. Ta upp gelatin­ bladet och låt det smälta i juicen. Tillsätt 2 dl morotsjuice, citronsaft och glykos.
  3. Vispa äggvitan till ett fast skum och rör ner i morotsblandningen. Frys i glassmaskin till krämig kon­sistens. Förvara sorbeten i frysen fram till servering.

Egen vaniljkräm

  1. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna.
  2. Blanda vaniljfrön, grädde, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull.
  3. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen börjar tjockna. Låt kallna. Ställ krämen i kylen ca 3 timmar.

Kryddig kaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt si­rap, grädde och smör. Rör till en jämn smet.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och krydda. Sikta ner blandningen i äggpöset, blanda till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad fyrkantig form, ca 24 x 24 cm.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen 25–30 min. Låt kakan kallna.
  5. Blanda vaniljkrämen med färsk­osten till en kräm. Skär kakan i bitar. Toppa med vaniljkräm, morotssorbet och honung.

 

Egen morotsjuice?

Har man råsaftcentrifug kan man göra egen morotsjuice, annars går det bra med den färdiga varianten som finns i kyldisken.