Kryddig färs med mynta

00000

Recept på kryddig färs med mynta. Denna färsrätt får karaktär av kinesisk soja och färsk mynta.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g köttfärs
1 citrongräs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili t ex spansk peppar
2 cm ingefära färsk
2 msk soja kinesisk
1 msk honung
2 dl mynta finhackad

Tillbehör:

250 g vildrisblandning
0,5 gurka
1 tsk soja kinesisk
1 tsk risvinäger
4 salladslökar
blandad grön sallad
rapsolja, svartpeppar, salt

30 minuter

Kryddig färs med mynta — gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Finhacka citrongräset. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finriv ingefäran.
  2. Fräs färsen på hög värme i 1 msk olja ca 2 min. Tillsätt allt det hackade och rivna och stek ca 2 min till på hög värme.
  3. Sänk värmen till medel och tillsätt soja, honung och 1 krm peppar. Låt blandningen sjuda ca 2 min. Blanda med hackad mynta strax före servering.
  4. Gurka: Skölj och skiva gurkan tunt, gärna på mandolin. Blanda med soja, vinäger och 1 krm salt. Finstrimla salladslökarna och blanda ner dem.
  5. Servera färsen med ris, gurksallad och blandad sallad.

Recept av Charlotte Jenkinson