Kryddgravad lax

00000

Recept på kryddgravad lax. Först gravas laxen. Sedan rullas den i en kryddblandning med bland annat spiskummin och ingefära och skärs i skivor.  

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

800 g laxfilé, utan skinn
0,5 dl dill, hackad
4 msk strösocker
2 msk salt
0,5 msk vitpeppar, krossad

Kryddblandning:

0,5 dl rårörsocker
0,75 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
0,5 tsk ingefära, mald
0,5 tsk spiskummin, mald
1 krm kanel, mald

15 minuter + 2–3 dygn gravning

Kryddgravad lax – gör så här:

  1. Gnid in laxen väl med dill, socker, salt och peppar. Lägg den i en plastpåse och grava den i kylen 2–3 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.
  2. Kryddblandning: Blanda samman sockret med alla kryddor. Skrapa bort dillen från den gravade laxen. Gnid in med kryddblandningen.
  3. Skär laxen i tunna skivor och servera.

Recept av Henrik Eriksson Falkman

 

Lästips! Så lyckas du med gravad lax

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax, Övrigt