00000

Generösa och stora portioner av den supergoda desserten.

För 4 personer

Ingredienser

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1,5 dl strösocker
2 tsk kardemumma, hel
2 stjärnanis
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
10 g färsk ingefära, (1 bit)
2 krm kanel, mald
8 äggulor
0,5 dl råsocker

Svartvinbärsgelé:

1 gelatinblad
1 dl svartvinbärssaft
1 msk citronsaft

Citronfärskost:

100 g färskost, naturell
1 msk mjölk
0,5 citron, rivet skal

Garnering:

20 hallon
0,5 citron, rivet skal
citronmelissblad

Kryddbrûlée med svartvinbärsgelé, citronfärskost och hallon

1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, mjölk, socker, vaniljstång, vaniljfrön och kryddor. Låt kallna och ställ i kylen över natten.
2. Sätt ugnen på 100°. Vispa ner äggulor i smeten. Sila och häll upp i 4 breda ugnssäkra portionsformar à ca 1 1/2 dl.
3. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Låt kallna.
4. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm svartvinbärssaft och citronsaft. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i saften. Häll upp i en liten form och låt stelna i kylen.
5. Blanda ingredienserna till färskosten.
6. Strö råsocker på brûléerna och bränn med en gasolbrännare. Skär gelén i tärningar. Garnera med spritsad citronfärskost, gelé, hallon, citronskal och citronmeliss.

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt