2 timmar + 2,5 timmar i ugn
Kryddbräserad skivad lammstek med dinkel- risotto – gör så här:
- Börja med kryddrubben. Rosta de fyra första kryddorna i en torr stekpanna. Stöt dem i mortel och blanda med resterande kryddor. Putsa bort hinnor och gnid in kryddorna i köttet. Hit kan förberedas dagen före.
- Sätt ugnen på 125°. Skär några snitt i kanten på varje skiva kött. Salta och bryn köttet hastigt runt om i 2 msk olja och lägg över i en långpanna.
- Skala och skär morot och lök i tärningar. Lägg morotstärningarna på köttet i långpannan. Fräs löken glansig i 2 msk olja. Pressa i vitlök och fortsätt fräsa en kort stund. Häll på vitt vin, chilisås och passerade tomater.
- Häll såsen över köttet och sätt in mitt i ugnen. Täck med bakplåtspapper och ugnsbräsera ca 2 1/2 timme. Ös köttet några gånger med tomatskyn som bildas i långpannan. Tillsätt mer vatten om det verkar torrt. Tillsätt kalvfond om du använder benfritt kött.
- När köttet är så mört att det i princip faller av benen är det klart.
- Dinkelrisotto: Klyfta och kärna ur pumpan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö över salt. Sätt in den i ugnen och låt stå ca 1 timme på falsen över lammet.
- Fräs vitlök i 2 msk olja i 2 min. Tillsätt dinkel och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar och låt koka ca 30 min utan lock på svag värme. Rör då och då.
- Skär bort skalet från pumpan och skär den i tärningar. Tillsätt pumpan när nästan all buljong kokat in. Rör ner ost och peppar. Garnera med lite färsk oregano.
- Sockerärter: Skölj spenaten och skär sockerärterna på diagonalen. Skala och skiva vitlöken tunt. Förväll sockerärterna i kokande lättsaltat vatten ca 30 sekunder. De ska fortfarande vara krispiga.
- Hetta upp en rymlig stekpanna eller wok med olivolja och vitlök. Fräs vitlöken, utan att den blir brynt. Lägg i pumpakärnor, spenat och sockerärter och vänd runt i stekpannan tills allt är varmt. Salta. Servera med köttet och dinkelrisotton.