Kryddbräserad skivad lammstek med dinkel- risotto
Ingredienser
- 2 kg lammstek - skivad, med ben
- 2 tsk salt
- 4 msk rapsolja
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 dl vitt vin - torrt
- 2 msk chilisås
- 1 dl tomater - passerade
- 1 - 2 dl vatten
- 2 msk kalvfond - konc
Kryddrubb
- 1 msk spiskummin - hel
- 1 msk koriander - hel
- 5 kryddpepparkorn
- 1 msk timjan
- 1 msk oregano
- 1 tsk svartpeppar - nymald
- 1 msk paprikapulver - gärna starkt
Dinkelrisotto
- 1 butternutpumpa - (ca 400 g)
- 3 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 2 vitlöksklyftor - pressade
- 3 dl dinkel - hel
- 13 dl vatten
- 2,5 tärningar hönsbuljong
- 2 dl västerbottenost - riven
- oregano - färsk
- 2 krm svartpeppar - nymald
Sockerärter
- 150 g babyspenat
- 300 g sockerärter
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- 1 dl pumpakärnor
- 1 tsk flingsalt
Garnering
- oregano
Gör så här
-
Börja med kryddrubben. Rosta de fyra första kryddorna i en torr stekpanna. Stöt dem i mortel och blanda med resterande kryddor. Putsa bort hinnor och gnid in kryddorna i köttet. Hit kan förberedas dagen före.
-
Sätt ugnen på 125°. Skär några snitt i kanten på varje skiva kött. Salta och bryn köttet hastigt runt om i 2 msk olja och lägg över i en långpanna.
-
Skala och skär morot och lök i tärningar. Lägg morotstärningarna på köttet i långpannan. Fräs löken glansig i 2 msk olja. Pressa i vitlök och fortsätt fräsa en kort stund. Häll på vitt vin, chilisås och passerade tomater.
-
Häll såsen över köttet och sätt in mitt i ugnen. Täck med bakplåtspapper och ugnsbräsera ca 2 1/2 timme. Ös köttet några gånger med tomatskyn som bildas i långpannan. Tillsätt mer vatten om det verkar torrt. Tillsätt kalvfond om du använder benfritt kött.
-
När köttet är så mört att det i princip faller av benen är det klart.
-
Dinkelrisotto: Klyfta och kärna ur pumpan. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och strö över salt. Sätt in den i ugnen och låt stå ca 1 timme på falsen över lammet.
-
Fräs vitlök i 2 msk olja i 2 min. Tillsätt dinkel och häll på vattnet. Tillsätt buljongtärningar och låt koka ca 30 min utan lock på svag värme. Rör då och då.
-
Skär bort skalet från pumpan och skär den i tärningar. Tillsätt pumpan när nästan all buljong kokat in. Rör ner ost och peppar. Garnera med lite färsk oregano.
-
Sockerärter: Skölj spenaten och skär sockerärterna på diagonalen. Skala och skiva vitlöken tunt. Förväll sockerärterna i kokande lättsaltat vatten ca 30 sekunder. De ska fortfarande vara krispiga.
-
Hetta upp en rymlig stekpanna eller wok med olivolja och vitlök. Fräs vitlöken, utan att den blir brynt. Lägg i pumpakärnor, spenat och sockerärter och vänd runt i stekpannan tills allt är varmt. Salta. Servera med köttet och dinkelrisotton.