00000

För att få mildare kryddning kan pepparkornen kokas ett par gånger. Lägg då pepparn i en kastrull med vatten, koka upp, slå av vattnet och upprepa 3-4 gånger.

För 4 -6

Ingredienser

1 kg bog, urbenad av dovhjort eller rådjur
2 msk smör

Fyllning

2 vitlöksklyftor
1 msk korianderfrön, grovkrossade
0,5 msk senapsfrön, grovkrossade gula
0,5 msk farinsocker
1 salt, 1+1 tsk
2 msk persilja, slätbladig
0,5 msk svartpeppar, grovkrossad
1 tsk vitpeppar, grovkrossad

Bräsering

0,5 gul lök
1 purjolök, en bit på 10 cm
100 g rotselleri
1 morot
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
8 enbär
3 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond, koncentrerad
1 msk majsstärkelse, (maizena)

Grönsaker

8 purjolökar, smala, späda (300g)
16 morötter, späda, el 8 större delade i bitar (500g)
2 dl olivolja
1 msk strösocker
1 dl dill, hackad
2 msk limesaft, pressad

Tillbehör

potatis, kokt

Kryddbräserad bog med olivkokta grönsaker

1. Skala och finhacka vitlöken och blanda med övriga kryddor till fyllningen. Fördela fyllningen på köttet och rulla ihop. Bind upp rullen med bomullsgarn.
2. Skala och ansa lök, purjolök, rotselleri och morot.
Skär grönsakerna i små bitar. Hetta upp smöret i en rymlig gryta och bryn köttet runt om.
3. Lägg i de tärnade grönsakerna, kryddor, vin, vatten
och fond. Sätt en termometer i köttet och bräsera under lock på svag värme i ca 1 timme, till
75° innertemperatur. Vänd köttet efter halva tiden.
4. Ansa och skölj purjolöken och dela den i 2-4 delar. Skrapa eller skala morötterna, dela dem om de är stora eller skär
stavar.
5. Värm oljan i en kastrull och fräs morötterna 2-3 min. Tillsätt purjolöken och låt sjuda under lock i ca 10 min på svag värme. Smaka av med socker, dill och pressad lime.
6.Ta upp köttet och låt det vila minst 10 min. Sila såsen och passera grönsakerna genom en finmaskig sil i en ren kastrull. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten och koka upp. Skiva köttet och servera genast med varm sås, grönsaker och kokt potatis.