00000

Om man är osäker på kryddstyrkan kan man i stället göra en essens av kryddorna på 2 dl brännvin. Essensen används sedan som smaksättning av okryddat brännvin efter eget tycke och smak.

För 1 flaska

Ingredienser

70 cl Brännvin special
15 körsbärskärnor, grovkrossade
15 g pomeransskal, torkade i påse
1 msk citronskal, torkat och grovhackat
3 msk rosenblad, torkade
5 g kanelstång, grovkrossad
1 tsk mynta, torkad
1 tsk anis, hel
1 tsk kummin, hel
1 msk fänkålsfrö
1 msk kalmusrot, grovhackad
1 msk angelikarot, grovhackad
1 msk korianderfrön
1 tsk blommor av johannesört, torkade
1 dl strösocker

1. Krossa körsbärskärnorna, övertäckta med plastfolie, med en hammare.
2. Blanda samtliga ingredienser utom Johannesört och strösocker i en glasburk med skruvlock. Häll över Brännvin Special och skruva på locket. Låt stå 3 dygn.
3. Tillsätt Johannesörtsblommorna. Rör om och låt stå 1 timme.
4. Sila genom silduk eller tunn kökshandduk. Tillsätt sockret och skruva på locket. Skaka. Låt stå 1-2 veckor. Skaka burken då och då så att sockret löser sig. Kryddsmaken rundas av efter lagring.

Fler recept med: Drinkar, Jul, Kalla drycker, Midsommar, Övrigt