Kryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt ägg

Kryddbakad lax med ugnsbakade jordärtskockor och löskokt ägg passar både till vardags och till fest. Jordärtskockan har en aromatisk smak med mycket karaktär. Den kan bytas ut mot andra rotfrukter som kålrot, morot och palsternacka.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 700 g laxfilé
  • 2 msk panko - eller ströbröd
  • 0,5 tsk fänkålsfrön - krossade
  • 0,5 tsk dillfrön - krossade
  • 0,5 tsk sesamfrön
  • 1 tsk salt
  • 25 g smör
  • 4 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger

Jordärtskockor

  • 600 g jordärtskockor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Garnering

  • dillkvistar
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala jordärtskockorna och skär dem i klyftor. Blanda dem med olja och salt i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.

  2. Skär laxen i fyra portionsbitar. Blanda panko och kryddor. Lägg laxen bredvid jordärtskockorna och strö över kryddblandningen. Hyvla över smöret och tillaga ytterligare ca 10 min.

  3. Lägg äggen i en kastrull med vatten. Låt koka upp och sjud äggen ca 4 min. Spola i kallt vatten. Skala och halvera.

  4. Lägg upp äggen bredvid laxen och ringla över olja och vinäger. Garnera med dill och strö över flingsalt. Servera med jordärtskockor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!