3.73.73.73.73.7

Kryddbakad kycklingsteak med ananas, picklad lök, salsa och spetskål är en tacofierad söndagsstek av kyckling. Kycklingsteak är en urbenad kycklingklubba. 

För 6 personer:

Ingredienser

800 g kycklingsteak
1 ananas, liten

Marinad:

1 msk chilisås
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
1 tsk koriander, mald
1 tsk paprikapulver, rökt
1 tsk spiskummin, mald
1 tsk lime, pressad
1 tsk srirachasås

Picklad rödlök:

2 rödlökar
0,5 dl ättiksprit, (12 %)
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 tsk salt

Rökig tomatsalsa:

0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 burk tomater, krossade (400 g)
0,5 dl vatten
2 msk balsamvinäger
1 tsk liquid smoke
1 tsk paprikapulver, rökt
1 tsk strösocker
3 tomater
0,5 tsk salt

Örtfärskost:

150 g färskost, naturell 
0,5 kruka koriander
0,5 kruka basilika
0,5 dl rapsolja
2 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald

Ingefärsmarinerad spetskål:

1 spetskål, lila eller grön
1 bit ingefära, (5 cm)
0,5 dl rapsolja
1 msk lime, pressad
1 msk fisksås, asiatisk
0,5 tsk salt

Sojarostade cashewnötter:

150 g cashewnötter
2 msk soja, gärna Kikkoman

Tillbehör:

libabröd
gurkstavar

40 minuter + 50 minuter koktid + tid i ugn

Kryddbakad kycklingsteak med ananas, picklad lök, salsa och spetskål – gör så här:

  1. Picklad lök: Skala och skiva löken tunt. Koka upp ättika, socker, vatten och salt. Lägg i löken, koka upp och låt kallna.
  2. Tomatsalsa: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt tomatkross, vatten, vinäger, liquid smoke, paprikapulver och socker. Låt sjuda under lock ca 30 min. Skär tomaterna i fjärdedelar. Skär ut kärnhusen och lägg i såsen. Låt koka ytterligare ca 20 min. Skär tomatköttet i ca 1×1 cm och blanda ner i såsen. Salta.
  3. Sätt ugnen på 225°. Skär kycklingen i jämnstora bitar. Skala och skär bort den grova stocken på ananasen och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg kyckling i en ugnssäker form, ananasen i en separat form. Rör ihop  ingredienserna till marinaden och fördela över kyckling och ananas.
  4. Tillaga kycklingen högt upp i ugnen ca 7 min. Ställ in ananasen och stek ytterligare ca 5 min tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och låt svalna något innan den skärs i tunna skivor.
  5. Örtfärskost: Mixa örterna med oljan till grov röra med mixerstav eller i matberedare. Blanda i färskosten och krydda med salt och peppar.
  6. Spetskål: Skala och riv ingefäran. Mixa den med olja och limesaft. Finstrimla kålen och blanda med ingefärsoljan och fisksås. Krydda med salt.
  7. Nötter: Sänk ugnsvärmen till 175°. Blanda nötter och soja på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 15 min. Hacka nötterna grovt.
  8. Servera kycklingen med picklad lök, tomatsås, örtfärskost, spetskål, cashewnötter och gurka på libabröden.