3.73.73.73.73.7

Bjud på en svalkande krusbärsparfait. En fin puré av krusbär blandas med parfaitsmet och får stå i form att frysas. Gör en mandelkrokant att strö på vid servering.

För 1 liter:

Ingredienser

350 g krusbär, röda
1 dl strösocker
1 dl vatten
0,5 dl glykos

Parfait:

2 äggvitor
1,5 dl strösocker
3 dl strösocker
1 msk fläderblomssaft, konc ­eller citruslikör

Krokant:

1 dl sötmandel
1 dl strösocker
1 msk smör

30 minuter + 6 timmar i frysen

Krusbärsparfait – gör så här:

  1. Rensa och snoppa krusbären. Blanda ihop krusbär, socker och vatten och låt det sjuda utan lock ca 5 min. Passera genom en sil till en puré. Blanda i glykosen och låt purén kallna.
  2. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret lite i taget. Det ska bli ett hårt skum. Vispa grädden och blanda den med de vispade äggvitorna och drygt hälften av krusbärskrämen. Smaksätt med flädersaft eller likör.
  3. Klä en avlång bakform, ca 1 1/2 liter, med plastfolie. Varva parfaitsmet och resten av krusbärskrämen i formen. Slå den några gånger i köksbänken så att eventuella  bubblor försvinner. Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen i ca 6 timmar.
  4. Krokant: Rosta mandlarna på låg värme i en torr stekpanna ca 3 min. Tillsätt sockret, låt det smälta så det blir flytande och ljusbrunt. Blanda ner smöret, skaka om pannan och häll upp allt på ett bakplåtspapper att stelna.
  5. Ställ parfaiten i rumstemperatur ca 30 min före servering. Ta bort plasten och stjälp upp den på ett fat. Bryt eller grovhacka mandelkrokanten och strö den över.

Recept av Charlotte Jenkinson