Krusbärskompott med mandelbiskvier
Ingredienser
- 500 g krusbär - gärna både mogna och mindre mogna bär
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 1 vaniljstång
- 1 krm pektin - ev, pulver eller flytande + 1 tsk strösocker
Små mandelbiskvier, ca 50 biskvier
- 50 g sötmandel
- 50 g mandelmassa
- 0,5 dl strösocker
- 0,75 dl vetemjöl
- 1 äggvita
Tillbehör
- grädde - lättvispad
Gör så här
-
Koka upp socker och vatten. Dela vaniljstången och skapa ut fröna. Lägg dem i sockerlagen. Tillsätt krusbären och låt koka upp. Ta upp ca 1/2 dl hela bär. Skumma ytan och sjud kompotten 7–10 min.
-
Blanda i de hela krusbären och tillsätt eventuellt pektin blandat med sockret om kompotten känns lös. Låt svalna och ställ sedan i kylen.
-
Biskvier: Sätt ugnen på 200°. Skålla och skala mandeln. Mixa den i matberedare. Tillsätt mandelmassa, socker, mjöl och sist äggvitan.
-
Lägg eventuellt smeten i en spritspåse och spritsa eller klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.
-
Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt biskvierna svalna på papperet innan de lossas och får kallna.
-
Servera kompotten med mandelbiskvier och lättvispad grädde.