00000

I stället för krusbär kan man använda hallon till denna kaka med syrlig udd.

För 12 bitar

Ingredienser

150 g smör
3 ägg
2 dl strösocker + 1 msk strösocker
3 dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
250 g krusbär

Toscatäcke:

50 g smör
0,5 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse mandelspån (50 g)

Krusbärskaka med toscatäcke – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och 2 dl socker pösigt.
  3. Tillsätt smör och mjöl och rör till en jämn smet.
  4. Skölj citronen i ljummet vatten och riv skalet. Rör ner skalet i smeten.
  5. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Blanda krusbären med 1 msk socker. Tryck ner bitarna i smeten.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min.
  8. Blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills smeten tjocknat.
  9. Blanda i mandeln.
  10. Fördela smeten på kakan och grädda ytterligare ca 15 min. Låt kakan svalna. Servera den ljumma kakan med vaniljsås till.

Krusbärskaka med toscatäcke

Recept på vaniljsås!