Krossad chokladkapsel med nyponsorbet och kaksmulor

Kupolformar finns att köpa i välsorterade köksbutiker. Chokladkapslarna håller minst en vecka i kylen.

Krossad chokladkapsel med nyponsorbet och kaksmulor

1. Chokladkapslar: Koka upp grädde, mjölk, socker och kryddpeppar. Låt blandningen stå och dra 10 min.
2. Lägg äggulorna i en bunke. Rör ner den ljumma gräddblandningen i äggulorna. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under ständig omrörning på låg värme till 85°.
3. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Sila och häll grädd-blandningen över chokladen och rör tills chokladen har smält. Låt svalna.
4. Häll över chokladen i kupolformar (helst i silikon så är de lättare att få ut) eller vanliga isformar lätt penslade med en neutral matolja. Lägg formarna i frysen till nästa dag eller tills chokladen är djupfryst.
5. Tryck ut halvorna ur formarna. Om du använder isformar kan du använda en tunn kniv och lirka ut dem försiktigt. Foga samman två och två till bollar eller annan form. Lägg tillbaka dem i frysen.
6. Blanda de krossade kaksmulorna med kryddpeppar. Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Rulla de frysta bollarna i chokladen och därefter i de krossade kaksmulorna. Förvara bollarna i frysen.
7. Nyponsorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 min. Koka socker, glykos och vatten  till 105°. Lyft upp gelatinbladet och rör ner det tillsammans med nyponsoppa och citronsaft i den varma sockerlagen. Låt kallna i kylen.
8. Kyl massan till sorbet i en glassmaskin eller ställ den i frysen och rör i den ungefär en gång i timmen. I så fall tar det 8-10 timmar tills den är klar. Den ska ha glasskonsistens.
9. Marängpulver: Krossa marängerna och bondkakan var för sig i en mortel. Blanda samman kaksmulorna och de krossade marängerna till ett pulver. Smaka av med lite malen kryddpeppar.
10. Lägg chokladkapslarna i kylen ca 1 timme innan de ska serveras. Servera dem med en klick nyponsorbet och kaksmulorna. Kock & vin serverar kapseln på en bädd av lite av chokladfyllningen.

Recept från