44444

Recept på vegetariska kroppkakor med svamp och spenat. Servera med spenatsallad.

För 4 personer

Ingredienser

Kroppkakor – deg

1 kg potatis, Välj en mjölig potatissort, gärna King Edward eller Snöboll. 
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk salt

Fyllning

1 purjolök
300 g svamp, gärna olika sorter
2 msk smör
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk hackad timjan
1 tsk salt

Tillbehör

100 g babyspenat
50 g västerbottensost, gorvriven
2 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 krm salt

45 min

Vegetariska kroppkakor – gör så här:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i vatten, låt rinna och ånga av. Pressa potatisen genom en potatispress och låt svalna. Blanda med mjöl, ägg och salt. 
    Kroppkakor - ressa potatisen genom en potatispress

    Foto: Ulrika Pousette

  2. Ansa och strimla purjolöken. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Stek den i smör tills det mesta av vätskan kokat in. 
    vegetariska-kroppkakor1
  3. Tillsätt purjolök och vitlök. Låt fräsa 3 min. Krydda med timjan, salt och peppar. Låt svalna.
  4. Dela degen i 12 bitar. Lägg lite fyllning på varje bit och vik över deg så att fyllningen täcks. Forma degen runt fyllningen till kroppkakor. Sjud i lättsaltat vatten ca 10 min.
  5. Ansa spenaten och blanda med resten av ingredienserna. Ta upp bollarna med hålslev. Servera med salladen.