Kronärtskockor med citron- och basilikasmör

Recept på lättlagad vegetarisk rätt med kronärtskockor. Skockorna är färdiga när bladen går lätt att  lossa.
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 4 kronärtskockor
  • 2 tsk salt - per liter vatten
  • 0,5 citron

Smör

  • 75 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 kruka basilika
  • 1 tsk citronskal - rivet
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skölj skockorna. Bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med. Ta bort de nedersta små bladen vid fästet och jämna till bottnarna med en vass kniv. Klipp bort den taggiga spetsen på varje blad.

  2. Lägg skockorna tätt i en kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Tillsätt salt och citron. Koka upp och sjud under lock tills det går lätt att dra loss bladen, ca 35 min. Ta upp skockorna med hålslev, lägg dem uppochnedvända i ett durkslag och låt rinna av.

  3. Smör: Hacka basilikan och blanda med smör och citronskal. Krydda med salt och peppar.

  4. Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smöret. Innan man äter botten tar man försiktigt bort det så kallade skägget med en  kniv.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!