Kronärtskocka

00000

15 min + 40 min koktid
Kronärtskockan är en stor bamsetistel som används som både grönsak och medicinalväxt. Det är den stora blomknoppen man kokar och äter, och det är inte helt givet hur den ska ätas. Det finns många skojiga historier om hur folk angripit den kokta skockan och försökt äta hela blad eller den luddiga blomknoppsmitten.
När skockan är kokt är det de köttiga bladfästena man äter samt den kraftiga blombottnen, som kommer fram när man plockat bort alla bladen och rensat bort den luddiga borsten av ståndare i mitten.
Det finns olika sätt att servera kronärtskocka från det allra enklaste med lite saltat smör eller vinägrett till urtagna skockor fyllda med fin sås och rysk kaviar.
I den här köksskolan gör vi en god och fyllig sallad som förutom kronärtskockor innehåller färska kokta gulbetor och knaperstekt rimmat fläsk.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 kronärtskocka
4 citron, skivad
4 steksnöre
8 l vatten
2 tsk salt, per liter vatten

Till salladen

5 gulbetor, eller rödbetor
150 g babyspenat
1 salladshuvud, t ex ekbladssallad
2 rödlök
350 g stekfläsk, rimmat

Dressing

4 msk olivolja
1 msk citronsaft, pressad
1 tsk dijonsenap
2 krm svartpeppar, nymald
2 krm salt
1 msk grädde, eller mjölk

Tillbehör

4 lantbröd

1. Skölj skockorna och bryt av stjälkarna så att de grova trådarna följer med.
2. Klipp bort de yttre torra ändarna på bladen samt jämna till botten något. Knyt fast en citronskiva i botten på varje skocka med hushållssnöre.
3. Lägg dem tätt i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker. Tillsätt salt och låt sjuda under lock ca 40 min.
4. Låt de kokta skockorna rinna av uppochned i ett durkslag. Till salladen bryter du bort ett blad i taget och skär loss den köttiga nedre delen på bladet. Gör likadant med alla blad på alla skockorna. Spara eventuellt några vackert lilafärgade blad för dekoration.
5. När alla bladen är borta tas den borstiga mattan av ståndare bort. Kvar blir kronärtskocksbottnen, som skärs i bitar.
6. Sallad: Koka gulbetor mjuka i lättsaltat vatten. Koka dem oskalade med en kort bit av blasten kvar. Gnid av skalet i rinnande kallt vatten när de är kokta. Skär dem i klyftor och blanda med rensad kronärtskocka, spenat, sallad, strimlad rödlök och små bitar knaperstekt rimmat fläsk. Blanda alla ingredienser till dressingen och blanda ner i salladen.

Fler recept med: Grönsaker, Köksskolan, Övrigt, Sallader