3.33.33.33.33.3

Kronans kaka är en saftig kaka med mald mandel och pressad potatis i smeten.

För 12 bitar:

Ingredienser

150 g sötmandel
125 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
0,75 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
200 g potatis, kokt, pressad
0,5 citron, rivet skal

Garnering:

florsocker
citronskal, rivet

20 minuter + 50 minuter i ugn

Kronans kaka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och mal mandeln. Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i äggsmeten tillsammans med mandel, potatis, smör och citronskal. Vispa ihop till en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 22–23 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–55 min. Låt svalna i formen.
  4. Pudra florsocker över kakan och strö på rivet citronskal före servering.

Recept Eva Nordlinder, Hembakat

Fler recept med: Bakning, Kakor och bullar