00000

Kristyrkulor är lite pyssliga att göra. Genom att breda kristyr på uppblåsta ballonger får du skira, vackra ­sockerkulor att hänga i granen.

För 8 kulor:

Ingredienser

2 äggvitor
350 g florsocker, (5–6 dl)
1 tsk ättiksprit, (12 %)

Pensling:

rapsolja

30 minuter + 11 timmar torkning

Kristyrkulor – gör så här:

  1. Vispa äggvitan till hårt skum med elvisp. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa ca 5 min, tills kristyren är tjock, fluffig och glansig.
  2. Pensla ett bakplåtspapper tunt med olja. Lägg papperet på en plåt eller bricka. Blås upp ballonger till ca 8 cm diameter och knyt till dem ordentligt.
  3. Bred kristyr i ett jämnt men lite spretigt lager på varje ballong. Lämna en öppning upptill. Ta försiktigt bort lite av kristyren på varje sida om öppningen för att skapa två små hål att trä band genom. Ställ kulorna på papper, låt torka ca 1 timme. Lägg kulorna på ett torrt papper, låt stelna i rumstemperatur ca 11 timmar.
  4. Känn efter så att kristyren stelnat ordentligt och stick sedan hål på ballongerna med en nål eller vass kniv och dra försiktigt bort dem. Vänd kulorna upp och ner och låt bottnarna torka lite till om de känns mjuka. Fäst band i kulorna och häng upp dem i granen, men tänk på att de är sköra.
Fler recept med: Jul