00000

Krispigt fläsk med jordärtskocka och hasselnötter är mört, mjukt och knaprigt. Fläsket som blir över är gott på en macka med senap.  

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo fläsklägg, utan ben
3 liter vatten
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1 morot
2 lagerblad
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk salt, + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar, nymald

Jordärtskockor:

400 g jordärtskockor
1 msk smör
5 dl vispgrädde
1 tsk salt

Sötsyrligt äpple:

1 äpple, av fast sort
1 msk honung, flytande
1 msk äppelcidervinäger

Tillbehör:

1 surdegsbaguette
2 msk smör
1 dl hasselnötter, färska eller vanliga nötter
3 kvistar körvel

30 minuter + 2 1/2 timmes koktid

Krispigt fläsk med jordärtskocka – gör så här:

  1. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp. Skala och halvera lök och vitlök. Skala och skär moroten i bitar. Skumma köttet väl och tillsätt grönsaker, lagerblad, vinäger och 1 msk salt. Låt köttet koka
    under lock tills det är riktigt mört, ca 2 1/2 timme.
  2. Jordärtskockor: Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna. Häll på grädden och låt koka utan lock tills skockorna är mjuka, ca 15 min. Krydda med salt.
  3. Sötsyrligt äpple: Kärna ur och skiva äpplet tunt, gärna på ­mandolin. Blanda äpplet med ­honung och vinäger.
  4. Lyft upp köttet och låt det svalna något. Plocka läggen med två gafflar genom att dra isär köttet. Stek köttet på låg värme tills det är ­krispigt. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.
  5. Skär baguetten i bitar och stek dem gyllenbruna i smör precis före servering. Fördela den gräddkokta skockan över bröden och toppa med fläsket. Avsluta med de sötsyrliga äppelskivorna, hasselnötter och körvelkvistar.
Fler recept med: Buffémat, Fläskkött, Kött