Kreolskans gryta

3.63.63.63.63.6

Kreolskans gryta är en lättlagad gryta med fläskfilé och kryddstark korv i mustig sås. En vardagsfavorit som är klar på en halvtimme. God och snabblagad för hela familjen. Receptet kan dessutom enkelt dubblas om sällskapet är stort.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g fläskfilé
1 kabanosskorv, (ca 100 g)
1 röd paprika, strimlad
1 msk smör
0,5 tsk mejram
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde
15 cornichons, eller 0,5 dl hackad ättiksgurka
1 dl syltlök
0,5 burk svarta oliver, urkärnade (à 150 g)

Tillbehör

ris
sallad

15 MINUTER + KOKTID

Kreolskans gryta – gör så här:

  1. Putsa köttet och skär det i skivor. Skär korven i skivor. Kärna ur och strimla paprikan.
  2. Bryn fläskfilé och korv i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt steka med ca 1 minut. Krydda med mejram, salt och peppar.
  3. Strö över mjölet och häll på grädden. Blanda i cornichons, syltlök och oliver. Låt koka under lock ca 10 min.
  4. Servera grytan med ris och sallad.

Kreolskans gryta – ett originalrecept från Allt om Mat

Sedan Allt om Mat för första gången publicerade receptet 1975, i nummer 13, har mycket hänt i den kulinariska världen, men Kreolskans gryta är en vardagsfavorit som verkar vara här för att stanna. Ibland ersätts vispgrädden med matlagningsgrädde för att snåla in på kalorierna.

Så här såg receptet ut i sitt original från 1975:

Kreolskans gryta