Kreolskans gryta

Kreolskans gryta är en lättlagad gryta med fläskfilé och kryddstark korv i mustig sås. En vardagsfavorit som är klar på en halvtimme. God och snabblagad för hela familjen. Receptet kan dessutom enkelt dubblas om sällskapet är stort.
Allt om Mat
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 kabanosskorv - (ca 100 g)
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 tsk mejram
  • 1 msk vetemjöl
  • 15 cornichons - eller 0,5 dl hackad ättiksgurka
  • 1 dl syltlök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 röd paprika - strimlad
  • 0,5 burk svarta oliver - urkärnade (à 150 g)

Tillbehör

  • ris
  • sallad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i skivor. Skär korven i skivor. Kärna ur och strimla paprikan.

  2. Bryn fläskfilé och korv i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Tillsätt paprikan och låt steka med ca 1 minut. Krydda med mejram, salt och peppar.

  3. Strö över mjölet och häll på grädden. Blanda i cornichons, syltlök och oliver. Låt koka under lock ca 10 min.

  4. Servera grytan med ris och sallad.

Kreolskans gryta - ett originalrecept från Allt om Mat

Sedan Allt om Mat för första gången publicerade receptet 1975, i nummer 13, har mycket hänt i den kulinariska världen, men Kreolskans gryta är en vardagsfavorit som verkar vara här för att stanna. Ibland ersätts vispgrädden med matlagningsgrädde för att snåla in på kalorierna.

Så här såg receptet ut i sitt original från 1975:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!