3.93.93.93.93.9

Kreolskans gryta är en snabblagad gryta med kabanoss och fläskkarré i mustig sås. En vardagsfavorit som är klar på en halvtimme. God, nyttig och snabblagad för hela familjen. Receptet kan dessutom enkelt dubblas om sällskapet är stort.

För 4 personer

Ingredienser

600 g fläskkarré i tärningar
1 kabanosskorv
2 tsk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymalen
0,5 tsk mejram
1 msk vetemjöl
0,5 burk syltlök (100 g)
0,5 burk svarta oliver urkärnade (150 g)
0,5 dl ättiksgurka hackad
2,5 dl mellangrädde
1 röd paprika strimlad

Kreolskans gryta – gör så här:

  1. Skär korven i skivor. Bryn fläskkarrén i olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt korven. Krydda med salt, peppar och mejram.
  2. Strö över mjölet. Rör ner syltlök, oliver och gurka. Slå över grädden. Koka under lock i 10 min.
  3. Blanda ner paprika. Servera med ris och sallad.

Kreolskans gryta är ett recept som alltid efterfrågas, och som publicerats många gånger. Originalet innehöll fläskfilé och vispgrädde, här har jag bytt ut till fläskkarré och mellangrädde som är lite billigare och smalare alternativ.
/Matredaktör Alice Brax

 

Kreolskans gryta – ett originalrecept från Allt om Mat

Sedan Allt om Mat för första gången publicerade receptet 1976 har mycket hänt i den kulinariska världen, men Kreolskans gryta är en vardagsfavorit som verkar vara här för att stanna. Ibland ersätts vispgrädden med matlagningsgrädde som i receptet ovan för att snåla in på kalorierna.

Så här såg receptet ut i sitt original från 1976:

Kreolskans gryta