Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling

Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling är en festlig vegetarisk rätt. Det finns olika sorters matvete, som suger upp grädden lite olika. Späd med mjölk om matvetet blir för torrt, konsistensen ska vara som risotto. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
Thomas Sjögren
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 broccolistånd - (à 250 g)
  • 200 g matvete - (3 dl)
  • 25 g smör
  • 200 g ostronskivling
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt - + 1/2 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl parmesan - riven, eller annan ­lagrad hårdost
  • 1 tsk flingsalt

Krämigt matvete

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Bryt broccolin i buketter. Koka dem i saltat vatten ca 8 min. Häll av vattnet och lägg tilbaka broccolin i kastrullen. Lägg i smöret och låt stå.

  2. Finstrimla ostronskivlingen. Stek i olja en stekpanna tills den är gyllene och krispig. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.

  3. Koka upp grädden. Lägg i matvetet och blanda i den rivna osten. Låt sjuda under omrörning ca 5 min. Krydda med 1/2 tsk salt.

  4. Lägg matvete, broccoli och svamp på ett uppläggningsfat. Strö över flingsalt och 1 krm peppar och servera.

Fler recept av Thomas Sjögren:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!