4.44.44.44.44.4

Krämigt matvete med broccoli, parmesanost och krispig ostronskivling är en festlig vegetarisk rätt. Det finns olika sorters matvete, som suger upp grädden lite olika. Späd med mjölk om matvetet blir för torrt, konsistensen ska vara som risotto. Recept av Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.

För 4 personer:

Ingredienser

2 broccolistånd, (à 250 g)
200 g matvete, (3 dl)
25 g smör
200 g ostronskivling
2 msk rapsolja
2 krm salt, + 1/2 tsk
1 krm svartpeppar, nymald + 1 krm
3 dl vispgrädde
3 dl parmesan, riven, eller annan ­lagrad hårdost
1 tsk flingsalt

30 minuter

Krämigt matvete – gör så här:

  1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Bryt broccolin i buketter. Koka dem i saltat vatten ca 8 min. Häll av vattnet och lägg tilbaka broccolin i kastrullen. Lägg i smöret och låt stå.
  2. Finstrimla ostronskivlingen. Stek i olja en stekpanna tills den är gyllene och krispig. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  3. Koka upp grädden. Lägg i matvetet och blanda i den rivna osten. Låt sjuda under omrörning ca 5 min. Krydda med 1/2 tsk salt.
  4. Lägg matvete, broccoli och svamp på ett uppläggningsfat. Strö över flingsalt och 1 krm peppar och servera.

Fler recept av Thomas Sjögren: