00000

Ont om tid? Koka musslorna och gör klar buljongen dagen före, värm upp och blanda med resten av ingredienserna vid servering.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kilo blåmusslor
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 citrongräs
1/3 grön chili, t ex spansk peppar
1 msk rapsolja
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 krm salt
300 g udonnudlar
500 g färska räkor
1 kruka koriander
1/2 ask sockerärter (á 150 g)
3 salladslökar

Gös

4 urbenade fiskfiléer med skinnet kvar t ex gös eller havsaborre
1 msk smör
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt

Tillbehör

2 msk furikake * eller rostade sesamfrön frö-, salt- och algblandning

1 timme

Recept: Krämiga kokosnudlar med blåmusslor, räkor och stekt gös

  1. Skölj och skrubba musslorna rena i kallt vatten. Kasta bort de trasiga och de som inte stänger sig när de knackas i köksbänken.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa citrongräset. Finhacka citrongräs och urkärnad chili. Fräs lök, vitlök, citrongräs och chili i olja i en stor gryta ca 2 min. Häll på vin och vatten. Koka kraftigt ca 5 min.
  3. Häll i musslorna och lägg på locket. Koka kraftigt tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna med hålslev. Släng de musslor som inte har öppnat sig. Koka ihop musselbuljongen till hälften. Häll i kokosmjölk och koka ihop så att det blir tjockt och krämigt. Smaka av med salt.
  4. Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning. Häll av vattnet. Skala räkorna (spara några till garnering). Grovhacka koriander, finstrimla sockerärter och salladslök.
  5. Vänd ner musslor, räkor och grönsaker i nudlarna. Värm tills allt är varmt.
  6. Stek fisken först med skinnsidan ner i smör och olja 2–3 min på varje sida. Salta. Servera med nudlarna. Strössla över furikake. Garnera eventuellt med räkor.
Fler recept med: Övrigt