4.44.44.44.44.4

Krämig svampsoppa med krispig grönkålstopping kan göras dagen före servering. Lyxa till soppan med några droppar tryffelolja. Förvara chipsen torrt.

För 4 personer:

Ingredienser

250 g svamp, t ex skogschampinjoner, portabello eller shiitake
1 gul lök, liten
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl vitt vin, torrt
2 msk kantarellfond, konc
5 dl vatten
2 dl vispgrädde
1 msk konjak, ev
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Grönkålschips:

200 g grönkål
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Tillbehör:

tryffelolja
örter

30 minuter + 15 minuter i ugn

Krämig svampsoppa med krispig grönkålstopping – gör så här:

  1. Grönkålschips: Sätt ugnen på 150°. Dra bort stammen från grönkålen och riv kålen i små bitar. Lägg dem i en skål och häll över olja. Tillsätt salt och blanda noga, gärna med händerna så att grönkålen täcks helt av oljan.
  2. Fördela kålen på en plåt med bakplåtspapper och torka mitt i ugnen ca 15 min, passa noga de bränns lätt. Låt chipsen kallna.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smör i en gryta på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och fortsätt fräs 2–3 min. Tillsätt vinet och låt koka ihop 2–3 min.
  4. Tillsätt fond, vatten och grädde. Smaka eventuellt av med konjak. Låt koka under lock ca 10 min.
  5. Mixa soppan slät med mixerstav och krydda med salt och peppar. Servera soppan toppad med tryffelolja och örter med grönkålschipsen.