Krämig sparrissoppa med havskorall och ramslöksolja

Krämig sparrissoppa med havskorall och ramslöksolja serveras som förrätt. Havskorall kallas även för sjökorall, glasört eller havsfänkål. Hittas oftast i grönsaksdisken eller i fiskdisken.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 500 g sparris - grön
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 tärning hönsbuljong - eller grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 100 g havskorall

Ramslöksolja

  • 15 ramslöksblad
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt

Garnering

  • smörgåskrasse
  • citronskal - rivet

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Bryt av den nedre delen på sparrisen. Skiva sparrisen, spara några knoppar till garnering.

  2. Smält smöret i en kastrull och fräs löken 2–3 min. Tillsätt sparris och buljongtärning och häll över vatten och vin. Låt koka under lock ca 10 min. Mixa till en slät soppa. Tillsätt grädden och koka upp. Krydda med salt och peppar.

  3. Ramslöksolja: Mixa ramslök, olja och salt.

  4. Förväll havskorallen i kokande vatten ca 30 sekunder. Förväll sparrisknopparna ca 1 minut.

  5. Häll soppan i skålar. Toppa med havskorall och sparrisknoppar. Ringla över lite ramslöksolja. Garnera med krasse och citronskal. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!