00000

Krämig sommarpaj gillas av alla. Låt pajen stå en stund efter gräddning så att den hinner ”sätta sig”.

För 8 personer:

Ingredienser

150 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Fyllning:

300 g bär, blandade, t ex björnbär, vinbär, hallon
1 ägg, stort
2 dl crème fraiche
1 dl strösocker
2 krm vaniljpulver
2 msk vetemjöl
0,5 dl mandelspån

Garnering:

1 msk florsocker

15 minuter + 20 minuter i kyl + 40 minuter i ugn

Krämig sommarpaj – gör så här:

  1. Tärna smöret. Knåda snabbt ihop smör, 3 dl mjöl, socker och bakpulver till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fyllning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, socker och vaniljpulver till en smet. Blanda bären med mjöl. Fördela dem jämnt över bottnen. Häll över smeten. Strö på mandelspån.
  4. Grädda mitt i ugnen tills pajen har stannat och fått fin färg, 30–40 min.
  5. Låt pajen svalna. Pudra över florsocker och servera.
Fler recept med: Bakning, Frukt och bär, Pajer