Krämig skaldjursrisotto med pilgrimsmusslor

Recept på krämig skaldjursrisotto med pilgrimsmusslor och havskräftor. Havskräftorna kan bytas ut mot skalade räkor.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 5 schalottenlökar
  • 7 dl vatten
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 1,5 tärning hönsbuljong
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl parmesan - färskriven

Grönsaker

  • 1 fänkål - (150 g) liten
  • 10 körsbärstomater
  • 5 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin - torrt

Tillbehör

  • 8 pilgrimsmusslor
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 4 havskräftstjärtar utan skal

Gör så här

  1. Grönsakerna: Ansa och finhacka fänkålen. Skär tomaterna i små bitar. Ansa och skiva salladslöken.

  2. Fräs fänkålen i olja i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt tomater och salladslök, smula ner buljongtärningen och fräs ca 1 minut. Blanda i vin och sjud ca 3 min tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.

  3. Risotto: Skala och finhacka schalottenlöken. Koka upp vatten, vin och buljongtärningar i en kastrull.

  4. Fräs löken mjuk i olivolja i en gryta under omrörning. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Häll på hälften av buljongen och koka på svag värme, rör om då och då. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar allteftersom den sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 min. Vänd ner parmesan och grönsakerna med sitt spad.

  5. Skaldjur: Stek pilgrimsmusslorna i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Salta. Värm havskräftstjärtarna försiktigt vid sidan om ca 1 minut.

  6. Fördela risotton i portionstallrikar och toppa med skaldjur.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!