55555

Recept på krämig skaldjursrisotto med pilgrimsmusslor och havskräftor. Havskräftorna kan bytas ut mot skalade räkor.

För 4 person(er)

Ingredienser

5 schalottenlökar
7 dl vatten
2 dl vitt vin torrt
1,5 hönsbuljongtärning
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl parmesanost färskriven

Grönsaker:

1 fänkål (150 g) liten
10 körsbärstomater
5 salladslökar
2 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 dl vitt vin torrt

Tillbehör:

8 pilgrimsmusslor
2 msk smör
0,5 tsk salt
4 havskräftstjärtar utan skal

Krämig skaldjursrisotto med pilgrimsmusslor – gör så här:

  1. Grönsakerna: Ansa och finhacka fänkålen. Skär tomaterna i små bitar. Ansa och skiva salladslöken.
  2. Fräs fänkålen i olja i en stekpanna ca 3 min. Tillsätt tomater och salladslök, smula ner buljongtärningen och fräs ca 1 minut. Blanda i vin och sjud ca 3 min tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
  3. Risotto: Skala och finhacka schalottenlöken. Koka upp vatten, vin och buljongtärningar i en kastrull.
  4. Fräs löken mjuk i olivolja i en gryta under omrörning. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Häll på hälften av buljongen och koka på svag värme, rör om då och då. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar allteftersom den sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 min. Vänd ner parmesan och grönsakerna med sitt spad.
  5. Skaldjur: Stek pilgrimsmusslorna i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Salta. Värm havskräftstjärtarna försiktigt vid sidan om ca 1 minut.
  6. Fördela risotton i portionstallrikar och toppa med skaldjur.