Krämig risotto med buljongkokt kyckling och körsbärstomat

Krämig risotto med buljongkokt kyckling och körsbärstomat passar både till vardag och fest. Lagrad sveciaost och körvel sätter en svensk prägel på rätten. Det tar lite tid att koka kycklingen, men den sköter sig själv tills det är dags för risotton.
Katja Palmdahl
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 1 kyckling - (ca 1,3 kilo)
  • 4 l vatten
  • 1 gul lök
  • 200 g rotselleri
  • 1 bit purjolök - (ca 10 cm)
  • 2 morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 timjan - kruka
  • 5 persiljestjälkar
  • 2 lagerblad
  • 8 - 10 vitpepparkorn

Risotto

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 150 g körsbärstomater - + 150 g gärna både röda och gula
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 7 - 8 dl buljong - från kyckling­koket
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 dl svecia - riven, vällagrad
  • 3 msk smör
  • 0,5 kruka körvel

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.

  2. Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.

  3. Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.

  4. Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.

  5. Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.

  6. Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.

  7. Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt.

    Foto: Annika Broman

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!