40 min + 1 timme koktid
Krämig risotto med buljongkokt kyckling – gör så här:
- Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.
- Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.
- Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
- Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
- Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.
- Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
- Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt.
Foto: Annika Broman
Tips! Frys in buljongen som blir över och använd i sås eller soppa.