Krämig passionsfruktspaj under knäckigt täcke

Strö socker på pajens yta före servering och bränn av med en gasolbrännare. Baka gärna pajen dagen före.

Krämig passionsfruktspaj under knäckigt täcke

1. Hacka samman mjöl, socker och smör, skuret i mindre bitar, i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Nagga pajbotten med en gaffel och låt vila minst 1 timme i kylen.
3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
4. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljfrön, grädde, socker och ägg. Halvera och gröp ur passionsfrukterna. Passera dem genom en sil. Mät till ca 4 msk. Blanda ner passionsfruktssaften i smeten.
5. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen nästan har stannat, ca 25 min. Prova genom att försiktigt skaka på formen, fyllningen ska ha stannat i kanterna, men fortfarande vara lite lös i mitten. Låt pajen kallna och förvara den sedan i kylen.
6. Vid servering: Strö råsockret i ett jämnt lager över pajen. Bränn sockret med en brännare så att det blir ett knäckigt täcke. Eller sätt in pajen högt upp i ugnen under grillelementet med ugnsluckan lite på glänt. Se till att pajen inte bränns.

Recept från