15 minuter + koktid
Krämig morotssoppa med röda linser och rökt paprika – gör så här:
- Skala och skär morötterna i skivor. Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs lökhacket i olja i en stor gryta. Lägg i morötterna och låt de fräsa med 2–3 min. Tillsätt vatten och buljongtärning och låt det koka upp. Sjud under lock ca 15 min tills morötterna är mjuka.
- Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft.
- Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt apelsinskal- och saft, ingefära och paprikapulver. Lägg i linserna och låt sjuda ytterligare ca 10 min.
- Smaka av med honung och krydda med salt och peppar. Är soppan för tjock kan den spädas med mer buljong eller vatten.
- Häll soppan i skålar och servera med yoghurt, pistaschnötter, koriander, sesamfrö och några droppar olja.