Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron passar bra på julbordet. Champinjonerna kokas i en lag med klassiska matjessillkryddor. Den får då nästan samma smak som matjessillen.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 burkar matjessill - (à 200 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 citron
  • 1 kruka dill
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Champinjoner

  • 250 g champinjoner
  • 2 msk ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 krm kanel - mald
  • 1 krm kryddnejlikor - malda

Gör så här

  1. Champinjoner: Ansa och halvera små champinjoner, skär större i fjärdedelar. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Lägg svampen i den varma lagen. Låt kallna och ställ i kylen ca 1 dygn.

  2. Låt matjessill och champinjoner rinna av väl. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara lite till garnering. Klipp smörgåskrassen, spara lite till garnering. Blanda ner citronskal, dill och krasse i såsen och krydda med salt och peppar.

  3. Blanda hälften av såsen med matjessill och hälften med champinjonerna. Ställ båda sorterna i kylen och låt dra ca 4 timmar. Garnera med den sparade dillen  och smörgåskrassen vid servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!