4.54.54.54.54.5

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron passar bra på julbordet. Champinjonerna kokas i en lag med klassiska matjessillkryddor. Den får då nästan samma smak som matjessillen.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

2 burkar matjessill, (à 200 g)
2 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
1 citron
1 kruka dill
1 ask smörgåskrasse
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Champinjoner:

250 g champinjoner
2 msk ättiksprit, (12 %)
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
10 kryddpepparkorn
1 krm kanel, mald
1 krm kryddnejlikor, malda

20 minuter + 1 dygn 4 timmar i kyl

Krämig matjessill och champinjoner med örter och citron – gör så här:

  1. Champinjoner: Ansa och halvera små champinjoner, skär större i fjärdedelar. Koka upp ättika, socker, vatten och kryddor. Lägg svampen i den varma lagen. Låt kallna och ställ i kylen ca 1 dygn.
  2. Låt matjessill och champinjoner rinna av väl. Blanda crème fraiche och majonnäs. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Hacka dillen, spara lite till garnering. Klipp smörgåskrassen, spara lite till garnering. Blanda ner citronskal, dill och krasse i såsen och krydda med salt och peppar.
  3. Blanda hälften av såsen med matjessill och hälften med champinjonerna. Ställ båda sorterna i kylen och låt dra ca 4 timmar. Garnera med den sparade dillen  och smörgåskrassen vid servering.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Sill, Vegetariskt