Krämig jordärtskockssoppa med pernod och rostad anis

Krämig jordärtskockssoppa med pernod och rostad anis är en god förrättssoppa. Pernod tillsammans med den rostade svartpepparn och anisen ger en spännande touche till den lena och krämiga soppan. Soppan kan lagas dagen före servering.
Monica Eisenman
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 600 g jordärtskockor
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong - eller grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 - 3 msk pernod
  • 1 tsk salt
  • 3 msk anisfrön
  • 1 msk svartpepparkorn - hela

Garnering

  • jungfruolivolja
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Rosta anis och svartpeppar var för sig i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Låt svalna. Mortla till smulor, ej för fint.

  2. Skala jordärtskockorna. Skär dem i mindre bitar. Skala och finhacka schalottenlöken. Stek löken i oljan  2–3 min tills löken är glansig. Skala och pressa ner vitlöken. Fräs ytterligare ca 1 minut.

  3. Tillsätt vatten, buljongtärning och jordärtskockor. Låt sjuda under lock ca 15 min tills jordärtskockorna är mjuka.

  4. Mixa soppan i matberedare eller med mixerstav. Rör ner crème fraiche och pernod. Koka upp soppan på nytt så att den är varm. Späd eventuellt med mer buljong till önskad konsistens. Krydda med salt.

  5. Häll soppan i skålar. Ringla över lite olivolja. Strö över kryddorna samt krasse. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!