55555

Alla har rätt att äta nyttigt och gott! Maximillian Lundin lagar växtbaserad snabbmat på The Plant i Stockholm. Här bjuder han på ett gott recept på krämig hirs med krisp på kapris, rostad paprikadressing och svarta bönor.

För 4 personer:

Ingredienser

4 dl svarta bönor
4 dl hirs
2 dl havregrädde
0,5 tsk vitvinsvinäger
2 tsk salt, +0,75 tsk
1 krm svartpeppar, nymald

Paprikadressing:

2 röda paprikor
1 tsk rapsolja
1 dl soygurt, gärna Planti
2 msk citron, pressad
1 msk olivolja, fruktig
1 tsk salt

Kajponkrisp:

1 burk kapris, (290 g)
1 vitlöksklyfta
100 g solrosfrön
2 tsk olivolja
1 krm salt

Garnering:

50 g bladspenat

30 minuter + 12 timmar blötläggning + 45 minuter koktid + 20 minuter i ugn

Krämig hirs med krisp och svarta bönor – gör så här:

  1. Lägg bönorna i kallt vatten i kylen 12–16 timmar. Låt dem rinna av. Lägg bönorna i en gryta och häll över vatten så att det täcker. Låt koka upp. Häll bort kokvattnet och fyll på med 1 1/2 liter kallt vatten. Låt koka upp. Sjud bönorna utan lock tills de mjuknat, ca 45 min. Ta grytan åt sidan och tillsätt 2 tsk salt. Låt bönorna kallna i kokvattnet.
  2. Paprikadressing: Sätt ugnen på 200° varmluft. Gnid in paprikorna med rapsolja. Lägg dem i en ugnssäker form. Grilla paprikorna mitt i ugnen ca 20 min, tills de är nästan svarta i skalet.
  3. Ta ut paprikorna och ta bort stjälkskaftet. Mixa paprikorna med skal och kärnor. Låt svalna något. Blanda med soygurt och smaka av med citronsaft och olivolja. Krydda med salt.
  4. Kajponkrisp: Låt kaprisen rinna av. Skala och skiva vitlöken tunt. Stek kapris, vitlök och solrosfrön i olja på högsta värme under omrörning tills fräset fått ordentligt med färg. Krydda med 3/4 tsk salt och låt kalllna.
  5. Koka hirsen i vatten ca 9 min. Låt rinna av och blanda med havregrädde och vinäger. Krydda med salt och peppar.
  6. Lägg upp hirsen på tallrikar. Strö bönor och spenat runt om. Klicka på paprikadressingen och strö över kajponkrispet.

Tips! Används kapris i salt, så kallad siciliansk kapris, utesluts saltet i kajponkrispet.

Kajponkrisp

Kajpon: Maximillians krisp med karpis och en lek med ordet bacon. Kajpon ger fyllighet och sälta och går att använda till det mesta, i soppa, i en vinägrett, fint hackad i panering eller strött på en avokadomacka

Hirs

”Hirs är en fantastisk glutenfri kolhydratskälla med fin tuggig känsla. Det tar bara tio minuter att koka och innehåller mer näring än couscous.”

Fler recept av Maximillian Lundin från ”The Plant”: