Krämig hirs med svarta bönor, krisp och paprikadressing

Alla har rätt att äta nyttigt och gott! Maximillian Lundin lagar växtbaserad snabbmat på The Plant i Stockholm. Här bjuder han på ett gott recept på krämig hirs med krisp på kapris, rostad paprikadressing och svarta bönor.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 4 dl svarta bönor
  • 4 dl hirs
  • 2 dl havregrädde
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk salt - +0,75 tsk
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Paprikadressing

  • 2 röda paprikor
  • 1 tsk rapsolja
  • 1 dl soygurt - gärna Planti
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 msk olivolja - fruktig
  • 1 tsk salt

Kajponkrisp

  • 1 burk kapris - (290 g)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g solrosfrön
  • 2 tsk olivolja
  • 1 krm salt

Garnering

  • 50 g bladspenat

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten i kylen 12–16 timmar. Låt dem rinna av. Lägg bönorna i en gryta och häll över vatten så att det täcker. Låt koka upp. Häll bort kokvattnet och fyll på med 1 1/2 liter kallt vatten. Låt koka upp. Sjud bönorna utan lock tills de mjuknat, ca 45 min. Ta grytan åt sidan och tillsätt 2 tsk salt. Låt bönorna kallna i kokvattnet.

  2. Paprikadressing: Sätt ugnen på 200° varmluft. Gnid in paprikorna med rapsolja. Lägg dem i en ugnssäker form. Grilla paprikorna mitt i ugnen ca 20 min, tills de är nästan svarta i skalet.

  3. Ta ut paprikorna och ta bort stjälkskaftet. Mixa paprikorna med skal och kärnor. Låt svalna något. Blanda med soygurt och smaka av med citronsaft och olivolja. Krydda med salt.

  4. Kajponkrisp: Låt kaprisen rinna av. Skala och skiva vitlöken tunt. Stek kapris, vitlök och solrosfrön i olja på högsta värme under omrörning tills fräset fått ordentligt med färg. Krydda med 3/4 tsk salt och låt kalllna.

  5. Koka hirsen i vatten ca 9 min. Låt rinna av och blanda med havregrädde och vinäger. Krydda med salt och peppar.

  6. Lägg upp hirsen på tallrikar. Strö bönor och spenat runt om. Klicka på paprikadressingen och strö över kajponkrispet.

  7. Tips! Används kapris i salt, så kallad siciliansk kapris, utesluts saltet i kajponkrispet.

Fler recept av Maximillian Lundin från "The Plant":

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!