Recept på en krämig fiskgratäng med sej och skogschampinjoner. Prästosten smälter ner fint och ger yta till gratängen. Det går även bra att använda annan vit fisk som t ex torsk.

För 4 personer

Ingredienser

Krämig fiskgratäng med skogschampinjoner

500 g färsk sejfilé
1 tsk + 1/2 tsk + 1 tsk salt
250 g svamp, t ex skogschampinjoner
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
2 dl + 2 dl laktosfri matlagningsgrädde
1 msk Maizena majsstärkelse
1 dl riven prästost (17%)
800 g potatis, av mjölig sort
400 g brysselkål

30 min

Krämig fiskgratäng med skogschampinjoner – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Strö 1 tsk salt på fisken och lägg den i en ugnssäker form.
  2. Ansa och skiva svampen. Fräs den i olja ca 5 min. Skala och finhacka vitlöken och låt den steka med svampen när ca 2 min återstår. Krydda med 1/2 tsk salt.
  3. Häll på 2 dl grädde och koka ihop ca 2 min. Blanda ut majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen.
  4. Koka upp och häll svampblandningen över fisken. Strö över osten. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min.
  5. Skala och koka potatisen mjuk. Låt rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress och vispa ner 2 dl grädde. Krydda med 1 tsk salt.
  6. Ansa och koka brysselkålen mjuk i lättsaltat vatten. Servera den till fisken och potatismoset.

 

Fler recept på fiskgratäng:

Snabb fiskgratäng

Fiskgratäng med paprika

Fiskgratäng, marockansk