Krämig ärt- och bönpasta med citron och parmesan
Ingredienser
- 500 g bondbönor - med skal
- 250 g vaxbönor - bryt- eller purpurbönor
- 1 dl edamamebönor - skalade
- 400 g pasta - t ex orecchiette
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 0,5 dl citron - pressad
- 1 msk citronskal - finrivet
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 1 dl parmesan - riven
Garnering
- 1 dl parmesan - riven
- 0,5 tsk flingsalt
Gör så här
-
Skala bondbönorna och ta även bort det inre skalet som sitter runt bönorna. Koka dem med de övriga bönorna i lättsaltat vatten 3–4 min. Låt rinna av.
-
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan, spara ca 1 dl av kokvattnet.
-
Skala och skiva vitlöken. Fräs den i olja ca 2 min. Tillsätt citronsaft, citronskal, grädde, salt och peppar. Låt sjuda 3–4 min, tills det tjocknat. Späd med kokvattnet från pastan. Tillsätt bönor och pasta och rör ner parmesanen.
-
Toppa pastan med parmesan, strö över flingsalt och servera.