Krämig ärt- och bönpasta med citron och parmesan

Recept på krämig ärt- och bönpasta med citron och parmesan. Enkel men underbart god pastarätt som för tankarna till Italien.
Anna Wendt

Ingredienser

  • 500 g bondbönor - med skal
  • 250 g vaxbönor - bryt- eller purpurbönor
  • 1 dl edamamebönor - skalade
  • 400 g pasta - t ex orecchiette
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl citron - pressad
  • 1 msk citronskal - finrivet
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 dl parmesan - riven

Garnering

  • 1 dl parmesan - riven
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skala bondbönorna och ta även bort det inre skalet som sitter runt bönorna. Koka dem med de övriga bönorna i lättsaltat vatten 3–4 min. Låt rinna av.

  2. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan, spara ca 1 dl av kokvattnet.

  3. Skala och skiva vitlöken. Fräs den i olja ca 2 min. Tillsätt citronsaft, citronskal, grädde, salt och peppar. Låt sjuda 3–4 min, tills det tjocknat. Späd med kokvattnet från pastan. Tillsätt bönor och pasta och rör ner parmesanen.

  4. Toppa pastan med parmesan, strö över flingsalt och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!