I annonssamarbete med SöNDAG

00000

Rätten heter i Tunisien "Achoura".

För 6 portioner

Ingredienser

5 dl vatten
500 g vetekorn
1 kg socker
250 g blandade nötter rostade och rivna i mixer

Till garnering:

dadlar, vetekorn sesamfrön, pinjenötter, pistachnötter

Kräm på vete och nötter

Fas 1:
1.Rensa och skölj vetekornen och lägg dem i en gryta med 5 l vatten. Koka dem i 4–5 timmar. Koka livligt under 45 minuter, sjud resten av tiden.
2.Stäng av värmen när kornen blivit dubbelt så stora och kan mosas mellan fingrarna och vattnet tjocknat av stärkelse.

Fas 2
1.Passera vetekornen hårt så att bara skalet på kornen är kvar.
2. Sila vattnet som kornet kokats i och häll det i en gryta tillsammans med det passerade moset. Blanda i sockret och koka blandningen i 45 minuter under ständig omrörning.
3. Rör i de rivna nötterna och koka i 10–15 minuter till.
4. Häll upp i serveringsskålar och garnera med rostade korn, nötter och dadlar kluvna på längden.