Kräftzephyr

Det är enklast att förbereda rätten dagen före eftersom det tar tid för kräftsmöret att stelna.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 1 kg kräftor

Kräftstuvning

  • skalen från kräftorna
  • 100 g smör
  • 2 msk konjak
  • 1 msk hummerfond - koncenterad
  • 4 dl vatten
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 0,5 lagerblad
  • 1 msk vetemjöl - + 1 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1 nypa cayennepeppar
  • kräftstjärtar - skalade och kräftklor
  • 1 nypa salt - eventuellt

Kycklingfärs

  • 250 g kycklingfiléer
  • 3 äggulor
  • 2,5 dl mellangrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm peppar - nymald
  • 0,5 krm muskotnöt

Gör så här

  1. Dag 1: Sätt ugnen på 200°. Rensa kräftorna och lägg stjärtarna och klorna för sig.

  2. Torka de hårda skalen i ugnen 15 minuter. Krossa skalen tillsammans med smöret i omgångar i en stenmortel.

  3. Fräs skalblandningen i en gryta. Häll på konjak och tänd på och låt det brinna ut.

  4. Häll på hummerfond och vatten. Låt sjuda 15-20 minuter. Sila. Låt kallna; då flyter kräftsmöret upp till ytan. Ta av och spara smöret.

  5. Dag 2: Sätt ugnen på 150°. Koka den silade buljongen (ca 1 1/2 dl) med grädde och lagerblad ca 10 minuter utan lock. Sila. Red av med vetemjöl utrört i smör, sjud ca 5 minuter.

  6. Rör i hälften av kräftsmöret, tomatpuré och en knivsudd cayennepeppar. Tillsätt stjärtar och klor. Smaka av med ev salt.

  7. Kycklingfärs: Mixa kycklingfiléerna. Tillsätt 3 äggulor, en i sänder. Vispa 2 1/2 dl grädde och tillsätt den. Smaka av med salt och peppar, riven muskot och resten av kräftsmöret.

  8. Stuvningen läggs i botten på ugnssäker form. Färsen breds över. 9.Grädda i vattenbad mitt i ugnen ca 30 minuter tills ytan får en svag färg och färsen är genomstekt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!