Kräftsoppa

Soppan har en god och tydlig kräftsmak. Kräftstjärtar och skinn- och benfri abborrfilé i bitar får sjuda i soppan ca 2 min. Det blir en riktig delikatess. Blir det soppa över kan den blandas med kokt pasta och lite hackad dill.
Allt om Mat
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 125 g fänkålsstånd
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl kräftfond - se recept
  • 3 dl vitt vin - torrt
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm tabasco
  • 1 krm salt
  • 200 g kräftstjärtar - skalade
  • 250 g abborrfilé - skinn- och benfri

Fond

  • skal av 1 kilo kräftor
  • 2 msk rapsolja
  • 175 g rotselleri
  • 50 g palsternacka
  • 50 g morot
  • 1 gul lök
  • 0,5 fänkålsstånd
  • 0,5 dl konjak
  • 3 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2 l vatten
  • 2 msk tomatpuré

Tillbehör

  • vitlöksbröd - med dill

Gör så här

  1. Skölj kräftskalen. Skala och tärna selleri, palsternacka, morot och lök. Tärna fänkålen.

  2. Fräs kräftskalen i olja ca 3 min. Ta grytan från spisen och fläkten. Häll på konjak och tänd på. Låt det brinna ut. Ställ tillbaka grytan på spisen och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa ca 1 minut. Häll på vattnet och tillsätt kryddor och tomatpuré. Låt koka under lock ca 30 min. Stäng av värmen och låt stå ca 30 min.

  3. Sila fonden genom en finmaksig sil. Häll tillbaka fonden i  grytan och låt koka tills ca 5 dl återstår.

  4. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs fänkål i smör på medelvärme ca 2 min. Rör ner mjölet och vispa ner kräftfond, vin och grädde. Låt soppan koka utan lock ca 10 min . Smaka av med tabasco och salt. Blanda ner bitar av fiskfilé och kräftstjärtar och låt soppan sjuda ca 2 min. Servera soppan varm med t ex varma vitlöksbröd med finhackad dill.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!