00000

Soppan har en god och tydlig kräftsmak. Kräftstjärtar och skinn- och benfri abborrfilé i bitar får sjuda i soppan ca 2 min. Det blir en riktig delikatess. Blir det soppa över kan den blandas med kokt pasta och lite hackad dill.

För 4 person(er)

Ingredienser

125 g fänkålsstånd
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl kräftfond, se recept
3 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
1 krm tabasco
1 krm salt
250 g abborrfié, skinn- och benfri
200 g kräftstjärtar, skalade

Fond:

skal av 1 kilo kräftor
2 msk rapsolja
175 g rotselleri
50 g palsternacka
50 g morot
1 gul lök
0,5 fänkålsstånd
0,5 dl konjak
3 lagerblad
12 vitpepparkorn
2 liter vatten
2 msk tomatpuré

Tillbehör:

vitlöksbröd, med dill

1 timme + 30 minuter för fonden att koka + 30 minuter för fonden att stå

Kräftsoppa – gör så här:

  1. Skölj kräftskalen. Skala och tärna selleri, palsternacka, morot och lök. Tärna fänkålen.
  2. Fräs kräftskalen i olja ca 3 min. Ta grytan från spisen och fläkten. Häll på konjak och tänd på. Låt det brinna ut. Ställ tillbaka grytan på spisen och tillsätt grönsakerna. Låt fräsa ca 1 minut. Häll på vattnet och tillsätt kryddor och tomatpuré. Låt koka under lock ca 30 min. Stäng av värmen och låt stå ca 30 min.
  3. Sila fonden genom en finmaksig sil. Häll tillbaka fonden i  grytan och låt koka tills ca 5 dl återstår.
  4. Ansa och skär fänkålen i små tärningar. Fräs fänkål i smör på medelvärme ca 2 min. Rör ner mjölet och vispa ner kräftfond, vin och grädde. Låt soppan koka utan lock ca 10 min . Smaka av med tabasco och salt. Blanda ner bitar av fiskfilé och kräftstjärtar och låt soppan sjuda ca 2 min. Servera soppan varm med t ex varma vitlöksbröd med finhackad dill.
Fler recept med: Kräftskiva, Skaldjur, Soppa