Kräftor med lök, färskpotatis och dillaioli

Stort kräftfat med lök, färskpotatis och dillaioli är inspirerad av cajunkräftor. Tillaga kräftorna i en Muurikka eller wok. Kräftorna värms tillsammans med potatis och sockerärter. Ljumna kräftor blir lite mjukare och rundare i smaken.
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 3 kg kräftor - kokta
  • 1 kg färskpotatis - kokt
  • 4 gula lökar
  • 1 purjolök
  • 200 g sockerärter
  • 0,5 dl rapsolja
  • 25 g smör
  • 1 knippa krondill
  • 1 knippa dill
  • 1 bit pepparrot - färsk(ca 4 cm)
  • 2 tsk flingsalt

Dillaioli

  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 2 tsk rödvinsvinäger - eller vitvinsvinäger
  • 3 dl rapsolja
  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk dill - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Dillaioli: Mixa ägg, äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle och mixa tills majonnäsen tjocknar. Skala och finhacka vitlöken. Rör ner vitlök och dill i majonnäsen. Krydda med salt och peppar.

  2. Halvera stora potatisar på mitten. Skala och skär löken i klyftor, Ansa och skär purjolöken i 1/2–1 cm breda skivor. Halvera sockerärterna på mitten.

  3. Stek potatis och lök i olja och smör tills de fått fin färg. Tillsätt purjolöken och låt den steka med 2–3 min. Lägg i sockerärter och kräftor. Låt sockerärter och kräftor bli ljumma.

  4. Lägg upp allt på ett stort fat. Strö över små krondillsbuketter och grovt hackad dill. Skala och riv över pepparroten. Strö över flingsalt och servera med dillaioli.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!