3.23.23.23.23.2

Stort kräftfat med lök, färskpotatis och dillaioli är inspirerad av cajunkräftor. Tillaga kräftorna i en Muurikka eller wok. Kräftorna värms tillsammans med potatis och sockerärter. Ljumna kräftor blir lite mjukare och rundare i smaken.

För 10 personer:

Ingredienser

3 kilo kräftor, kokta
1 kilo färskpotatis, kokt
4 gula lökar
1 purjolök
200 g sockerärter
0,5 dl rapsolja
25 g smör
1 knippa krondill
1 knippa dill
1 bit pepparrot, färsk(ca 4 cm)
2 tsk flingsalt

Dillaioli:

1 ägg
1 äggula
1 msk senap
2 tsk rödvinsvinäger, eller vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
2 msk dill, hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter

Stort kräftfat med lök, färskpotatis och dillaioli – gör så här:

  1. Dillaioli: Mixa ägg, äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle och mixa tills majonnäsen tjocknar. Skala och finhacka vitlöken. Rör ner vitlök och dill i majonnäsen. Krydda med salt och peppar.
  2. Halvera stora potatisar på mitten. Skala och skär löken i klyftor, Ansa och skär purjolöken i 1/2–1 cm breda skivor. Halvera sockerärterna på mitten.
  3. Stek potatis och lök i olja och smör tills de fått fin färg. Tillsätt purjolöken och låt den steka med 2–3 min. Lägg i sockerärter och kräftor. Låt sockerärter och kräftor bli ljumma.
  4. Lägg upp allt på ett stort fat. Strö över små krondillsbuketter och grovt hackad dill. Skala och riv över pepparroten. Strö över flingsalt och servera med dillaioli.