Kräftor cajun style – gör så här:
- Skär varje majskolv i tre bitar. Skala och halvera de gula lökarna. Dela vitlökarna i klyftor och skala dem. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och skär dem i skivor.
- Skölj potatisen väl. Har de fint, tunt skal behöver de inte skalas.
- Lägg grönsakerna i en gryta. Tillsätt apelsinskivor, olja, socker och kryddor. Häll på vatten och porter och koka upp. Koka under lock ca 20 min.
- Låt kräftorna rinna av och lägg dem i en stor bunke. Sila av spadet från grönsakerna över kräftorna i bunken. Låt kräftorna bli varma och häll sedan bort spadet.
- Hugg in med händerna! Servera gärna kräftorna på tidningspapper direkt på bordet – det bidrar till den rätta, ruffa inramningen!
Frederik Zäll serverar chiliheta kräftor med majs-kolvar, lök och apelsin. Foto: Charlie Drevstam
Cajun
Det rustika cajunköket uppstod i mötet mellan olika matkulturer i Louisiana på 1700-talet. Fransmän, spanjorer, indianer och afrikaner har satt sin prägel på menyn med sina kryddor, råvaror och traditioner. Typiska smaksättare är paprika, lök, vitlök och chili. Med en speciell redning kallad ”roux”, där smör och vetemjöl får fräsa tillsammans tills smöret är nästan bränt, får rätterna en rökig smak.
Av: Frederik Zäll
Styling: Sophie Berlin
Servera gärna med örtknäcke, krukost och bryggbröd. Se recept nedan.