3.23.23.23.23.2

Kulörta kulor i skyn, tidningspapper på bordet och härligt heta kräftor. Bjud in till en kräftskiva med lite annorlunda stuk. Rustikt och kryddigt – precis som cajunköket ska vara med recept på kräftor cajun style!

För 8-10 personer

Ingredienser

3 kg kräftor, tinade, kokta
8 majskolvar
3 lökar, gula
3 vitlökar, hela
2 apelsiner
20 potatisar, små
3 msk rapsolja
1 msk råsocker
8 lagerblad
2 msk salt
1 msk cayennepeppar
2 tsk chili spicemix, santa maria
2 tsk svartpeppar, nymald
3,5 l vatten
1 flaska porter, (33 cl)

Kräftor cajun style – gör så här:

 1. Skär varje majskolv i tre bitar. Skala och halvera de gula lökarna. Dela vit­lökarna i klyftor och skala dem. Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten och skär dem i skivor.
 2. Skölj potatisen väl. Har de fint, tunt skal behöver de inte skalas.
 3. Lägg grönsakerna i en gryta. ­Tillsätt apelsinskivor, olja, socker och kryddor.  Häll på vatten och porter och koka upp. Koka under lock ca 20 min.
  cajun-recept
 4. Låt kräftorna rinna av och lägg dem i en stor bunke. Sila av spadet från grönsakerna över kräftorna i bunken. Låt kräftorna bli varma och häll sedan bort spadet.
  cajun-recept kräftor
 5. Hugg in med händerna! Servera gärna kräftorna på tidnings­papper direkt på bordet – det bidrar till den rätta, ruffa inramningen!

  Kräftor cajun style recept

  Frederik Zäll serverar chiliheta kräftor med majs-kolvar, lök och apelsin. Foto: Charlie Drevstam

Cajun

Det rustika cajunköket uppstod i mötet mellan olika matkulturer i Louisiana på 1700-talet. Fransmän, spanjorer, indianer och afrikaner har satt sin prägel på menyn med sina kryddor, råvaror och traditioner. Typiska smaksättare är paprika, lök, vitlök och chili. Med en speciell redning kallad ”roux”, där smör och vetemjöl får fräsa tillsammans tills smöret är nästan bränt, får rätterna en rökig smak.

Av: Frederik Zäll
Styling: Sophie Berlin

Servera gärna med örtknäcke, krukost och bryggbröd. Se recept nedan.

Fler recept med: Amerikanskt, Kräftskiva, Skaldjur