Kräftbröd med dillsmak

Snygga, lite pyssliga bröd, som är roliga att göra. Gör gärna en mall att skära ut dem efter. Baka bröden i god tid och frys in dem så att de är klara till kalaset.

80 min + 10–20 min i ugn

Kräftbröd med dillsmak

  1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° (finger­varmt) och rör ut jästen.
  2. Tillsätt rapsolja, ägg, salt, flytande honung, dill och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
  3. Dela degen i två delar. Lägg ena delen i kylen om små kräftor ska bakas, så jäser inte degen för mycket.
  4. Kavla degen till ca 1 cm tjocklek. Skär med mjölad kniv eller med brödsporre när du formar bröden som kräftor, gärna efter en mall. Eller dela degen i 2 bitar och forma till stora kräftor.
  5. Låt jäsa på plåt i ca 15 min. Sätt ugnen på 250° för små kräftbröd eller 225° för större.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 10 min eller ca 20 min för de större.

Recept från