Krabbollar med cocktailsås

Recept på krabbollar med cocktailsås. Använd helst färsk krabba till bollarna, resultatet blir inte alls detsamma med konserverat krabbkött. Cocktailsåsen, som brukar göras på ketchup eller chilisås, är ett vanligt tillbehör till skaldjur i USA.

1 timme

Krabbollar med cocktailsås – gör så här:

  1. Sås: Blanda chilisås, pepparrot, citronsaft och worcestersås. Krydda med tabasco, salt och peppar.
  2. Rensa krabban och finfördela köttet i en bunke. Mixa eller krossa kexen till smulor. Blanda 3/4 dl av smulorna med krabban tillsammans med majonnäs, worcestersås, senap och cayennepeppar.
  3. Rulla små bollar av smeten och lägg på ett fat.
  4. Blanda ägg och mjölk i en djup tallrik. Lägg resten av kexsmulor-na på ett fat. Doppa bollarna i äggblandningen och vänd dem sedan i smulorna.
  5. Hetta upp oljan i en fritös eller kastrull till 180°. Fritera bollarna i omgångar 2–3 min, tills de fått fin gyllenbrun färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera med såsen.

Recept av Ylva Porsklev

 

Att dricka till krabbollarna

Schneider Weisse Mein Grünes Tap 4 (1507) Tyskland, 24:70 (50 cl). Ekologiskt veteöl med fin fräschör, här finns toner av bröd, honung och en lätt krydda. 

Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690) USA, 129 kr. Vitt vin med drag av mandariner, frisk lime och en lätt druvsötma i eftersmaken. 

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei 0,4 % (1922) Tyskland, 13:90 (50 cl). Alkoholfritt veteöl, kryddigt, piggt och fräscht med mild beska. 

Säkerhetstips!

  • Om du friterar i gryta eller kastrull på spisen behöver du använda en platta som är mindre än grytan. Då är det mindre risk att fettdroppar hamnar på plattan där de kan fatta eld.
  • Ha alltid ett lock till hands som du kan lägga på om oljan börjar brinna.

Frityrtips

  • Ha tålamod och fritera i omgångar. Oljans temperatur sjunker snabbt om kastrullen/ fritösen proppas full, och resultatet blir då inte lika frasigt.
  • Fyll aldrig kastrullen mer än till hälften med olja, annars kan den koka över. På fritöser finns markeringar för oljenivån.
  • Släpp ner det som ska friteras nära oljans yta. Annars får du garanterat ta hand om rejäla oljestänk.
  • Låt det friterade rinna av. Haka fast korgen om du använder fritös och låt oljan droppa av. Använder du hålslev, håll den över grytan och låt oljan droppa av.

Vintyper som passar extra bra till skaldjur

Sancerre från Loire, Frankrike. Lättsamt aromatiska viner med sval druvkaraktär och frisk fruktsyra. 

Muscadet från Loire, Frankrike. Lätta, skira viner – läckra till naturella ostron. 

Chablis från Bourgogne, Frankrike. Det finns både de som har lätt fatkaraktär och de som är helt utan. Friska, eleganta viner. 

Champagne, Frankrike. Aptitretande bubbel med många nyanser är kanske det optimala skaldjursvinet. 

Riesling från Mosel eller Rheingau i Tyskland. Kvillrande friska viner, antingen kruttorra eller med en lätt antydan till sötma. 

 

Recept från