Krabba och hummer med tre såser

Recept på krabba och hummer med olika såser. Av en stor sats majonnäs blandas tre såser.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 krabbor - kokta
  • 2 humrar - kokta

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 2,5 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar - nymald
  • 3 dl rapsolja

Senap och dill

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl senap - sötstark
  • 1 dl dill - hackad
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Koriander och lime

  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl koriander - hackad
  • 0,5 dl gräslök - hackad
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tsk limeskal - rivet
  • 1 vitlöksklyfta - liten, riven
  • 1 krm salt

Rostad tomat

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 röd chili - t ex spansk peppar
  • 2 tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • 1 citron
  • surdegsbaguette

Gör så här

  1. Majonnäs: Blanda äggulor, vinäger, senap, salt och peppar i en rundbottnad skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Fördela majonnäsen i tre skålar.

  2. Senap och dill: Blanda majonnäsen med senap och dill. Krydda med peppar.

  3. Koriander och lime: Blanda alla ingredienser.

  4. Rostad tomat: Kärna ur och finhacka chilin. Kärna ur och finhacka tomaterna.  Fräs chili, tomater och tomatpuré i olja i en kastrull ca 2 min. Låt kallna. Blanda med majonnäsen och krydda med salt.

  5. Skär krabborna i halvor med en stor kniv. Knäck klorna. Dela hummern. Krossa klorna.

  6. Lägg upp krabba och hummer på ett stort fat. Servera med såserna, citron och bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!