4.54.54.54.54.5

Recept på krabba och hummer med olika såser. Av en stor sats majonnäs blandas tre såser.

För 4 personer:

Ingredienser

2 krabbor, kokta
2 humrar, kokta

Majonnäs:

2 äggulor
2,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
3 dl rapsolja

Senap och dill:

1 dl majonnäs
0,5 dl senap, sötstark
1 dl dill, hackad
1 krm svartpeppar, nymald

Koriander och lime:

1 dl majonnäs
1 dl koriander, hackad
0,5 dl gräslök, hackad
1 tsk sesamolja
1 tsk limeskal, rivet
1 vitlöksklyfta, liten, riven
1 krm salt

Rostad tomat:

1 dl majonnäs
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
2 tomater
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
2 krm salt

Tillbehör:

1 citron
surdegsbaguette

30 minuter

Krabba och hummer med tre såser – gör så här:

  1. Majonnäs: Blanda äggulor, vinäger, senap, salt och peppar i en rundbottnad skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Fördela majonnäsen i tre skålar.
  2. Senap och dill: Blanda majonnäsen med senap och dill. Krydda med peppar.
  3. Koriander och lime: Blanda alla ingredienser.
  4. Rostad tomat: Kärna ur och finhacka chilin. Kärna ur och finhacka tomaterna.  Fräs chili, tomater och tomatpuré i olja i en kastrull ca 2 min. Låt kallna. Blanda med majonnäsen och krydda med salt.
  5. Skär krabborna i halvor med en stor kniv. Knäck klorna. Dela hummern. Krossa klorna.
  6. Lägg upp krabba och hummer på ett stort fat. Servera med såserna, citron och bröd.