00000

Den här är gjord på nötfärs och kalv- eller kycklinglever, och i stället för den traditionella cumberlandsåsen har jag gjort en rödbetschutney.

För 15 personer

Ingredienser

500 g nötfärs
400 g kalv- eller kycklinglever
150 g sidfläsk rökt, i skivor eller bacon
200 g champinjoner
1 gul lök stor
3 vitlöksklyftor
2 msk konjak
1,5 tsk salt
1 krm timjan
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde

Garnering:

5 lagerblad

Rödbetschutney

3 rödbetor färska
1 gul lök liten
2 äpplen
1 röd chili, spansk peppar
1 apelsin rivet skal och pressad saft
2 dl vatten
0,5 dl råsocker strö
3 msk balsamvinäger
1 msk gula senapsfrön
2 tsk senapspulver (Coleman´s)
1,5 tsk salt

Köttpaté – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Finhacka lever och ställ åt sidan. Finhacka fläsket. Ansa och hacka champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs fläsket ca 2 min. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och låt fräsa ca 5 min. Låt kallna.
  2. Lägg färsen i en matberedare och tillsätt konjak, salt, timjan och ägg. Häll i grädden medan maskinen är i gång och arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever samt champinjonfräset.
  3. Klä en 1 1/2-liters avlång form invändigt med bakplåtspapper. Lägg lagerbladen i botten på formen. Fördela smeten i formen och släta till ytan.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme. Täck patén med smörpapper eller aluminium-folie och ställ en tyngd på, t ex en avlång form medkallt vatten. Låt stå i kylskåpet till nästa dag.