00000

Paté på gris med pistaschnötter är en arbetad paté. Se till att alla ingredienser och även bunken är kylskåpskalla.

För 12 personer på julbord:

Ingredienser

750 g fläskkarré
2 ägg
1 msk salt
2 tsk rosépeppar
1,25 tsk svartpeppar
0,5 msk timjan
100 g pistaschnötter
5 dl vispgrädde
1 msk konjak

Tillbehör:

rödbetssallad
inlagd gurka

Paté på gris med pistaschnötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär karrén i bitar och mal den två gånger i köttkvarn. Stöt rosé- och svartpeppar i en mortel. Grovhacka nötterna.
  2. Blanda färs, ägg och salt i en matberedare. Tillsätt peppar och timjan och sedan grädden i en tunn stråle tills färsen är smidig. Blanda i pistaschnötter och konjak.
  3. Häll smeten i en smord avlång form, ca 1 1/2 liter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten. Täck med aluminiumfolie. Ställ formen i en långpanna och fyll upp med vatten till hälften.
  4. Tillaga mitt i ugnen ca 2 timmar, till 75° innertemperatur.  Låt patén kallna.
  5. Servera med rödbetssallad och tunt hyvlad inlagd gurka.

 

Recept av Christian Hellberg

Fler recept med: Buffémat, Jul, Köttfärs, Svenskt